Home Paginile blog-ului: HOTELURI| IMOBILIARE| ALTE DOMENII Vezi prima pagina: IPIX Blog

Noutati

miercuri, 14 decembrie 2011

Turismul de conferinţe, neglijat în România, creşte şi pe timp de criză în alte ţări

Conferinţele şi evenimentele organizate în România sunt tot mai puţine, pe fondul crizei economice, a preţurilor mari şi a lipsei promovării, în timp ce alte ţări pun accent pe acest segment de turism, intensificând reclamele şi deschizând birouri de reprezentare în cât mai multe destinaţii.
În România, turismul de conferinţe nu a fost niciodată o prioritate, nu are o identitate şi nu este promovat în străinătate. Hotelurile şi serviciile sunt mai scumpe decât în ţările din zonă, iar opţiunile de agrement sunt modeste. În consecinţă, acest segment a scăzut constant în fiecare dintre ultimii ani.
"România pierde întotdeauna la preţ în faţa ţărilor din zonă. Hotelurile româneşti n-au scăzut preţurilor pentru organizarea de evenimente în ultimii trei ani, cu toată criza economică, ba chiar la sfârşitul verii începuseră să le crească. În Ungaria, tarifele sunt mai mici cu 30%, iar în Cehia şi Bulgaria cu 20%, şi vorbim de tot ce înseamnă pachet de conferinţă, adică închirierea sălilor, cazare, echipamente tehnice şi mese", spune Roxana Bălcescu, director adjunct al agenţiei de turism CMB Travel.

În încercarea de a câştiga cotă pe piaţa organizării de evenimente, România a participat în perioada 29 noiembrie-1 decembrie la târgul de turism EIBTM de la Barcelona, specializat în contractarea de servicii pentru organizarea de congrese, conferinţe şi incentive (n.r. - pachete turistice de motivare sau recompensare oferite de firme angajaţilor).
Standul României, a cărui amenajare a costat 120.000 euro, a avut 70 metri pătraţi şi a reunit 12 expozanţi, un hotel şi 11 agenţii de turism. Târgul de la Barcelona a reunit participanţi din peste 100 de ţări şi a fost vizitat de mai mult de 15.000 de persoane.
Dacă la pavilionul României erau prezenţi, în general, reprezentanţi din eşalonul doi sau trei al firmelor participante, standurile altor ţări beneficiau de prezenţa şefilor asociaţiilor organizatorilor de conferinţe (Convention Bureau) sau chiar a unor miniştri ai Turismului.
Astfel, ministrul Turismului din Costa Rica, Allan Flores Moya, prezent la pavilionul ţării sale din târgul de la Barcelona, spune că nu îl interesează turismul de masă.
"De altfel, toate studiile pe care le facem ne arată că profilul turistului care ajunge în Costa Rica indică o persoană cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani, cu studii superioare şi venituri peste medie, care călătoreşte în toată lumea", a declarat Moya pentru MEDIAFAX.
Strategia ţării din America Centrală are ca element principal păstrarea cât mai intactă a naturii. Această orientare nu exclude turismul business, segment pentru care Costa Rica este căutată de companii atât pentru conferinţe, dar şi pentru team-building-uri.
"De exemplu, organizăm Cupa Mondială de Rafting, ceea ce ne face o destinaţie căutată de toţi pasionaţii de rafting. De asemenea, se poate face surf în Costa Rica. Statistic vorbind, anul acesta am avut 2,2 milioane de turişti pe componenta de business. Turismul este motorul economiei în Costa Rica şi reprezintă 22% din PIB-ul ţării. Cel mai important este să fii onest cu turistul. Adică, dacă spui că va găsi în România păduri nesfârşite, ar fi bine ca exact asta să-l întâmpine pe turist când ajunge acolo. Trebuie să găseşti echilibrul între ceea ce promovezi şi ceea ce oferi cu adevărat", a spus oficialul din Costa Rica.
India este o altă ţară care îşi promovează din ce în ce mai activ atât turismul clasic, cât şi pe cel de afaceri.
"India este din ce în ce mai căutată pentru serviciile medicale pe care le oferă. Sunt de calitate şi ieftine. Tocmai datorită acestui turism medical multe conferinţe internaţionale din domeniu se desfăşoară în India. Anul acesta am avut o creştere de aproximativ 30% pe acest segment şi sunt convins că la fel va fi şi în 2012. Comparativ cu alte ţări suntem o destinaţie ieftină", a spus T.V. Maniprasad, consultant în cadrul India Convention Promotion Bureau.
Dora Kiss, director în cadrul Hungarian Commercial Bureau, spune că organizaţia pe care o conduce face în fiecare trimestru un studiu de piaţă pentru a obţine informaţii despre conferinţele internaţionale.
"Anul trecut am avut peste 500 de conferinţe internaţionale, organizate după criteriile organizaţiei internaţionale de profil. Budapesta este acum pe locul 18 în topul oraşelor recomandate pentru conferinţe internaţionale, iar în acest moment stăm mai bine decât anul trecut la acest capitol şi ne apropiem, practic, de nivelul anului 2008", a afirmat Kiss.
Ea a adăugat că ungurii îşi fac reclamă şi pe internet, dar cel mai important instrument de promovare sunt reprezentanţii de la birourile din aproape toată Europa, precum şi din China, Japonia şi SUA.
Totodată, Ungaria a lansat o nouă campanie de promovare a conferinţelor internaţionale, care se numeşte: "Aceasta este Budapesta. Mai mult decât te aştepţi". În paralel cu conferinţele, în Budapesta vin şi grupuri mici pentru turismul de incentive, cărora li se propun programe cu cu tematică gastronomică sau culturală. "Le putem oferi chiar şansa de a sta la unul dintre multele castele pe care le avem. Costă în jur de 120 de euro pe noapte pentru o singură persoană. Trebuie spus că aceste castele nu sunt în Budapesta, ci în mediul rural", a adăugat Kiss.
Pentru următoarea perioadă, organizatorii de evenimente unguri vor să ofere o nouă facilitate, şi anume transportul gratuit de la aeroport la hotel sau la sala unde are loc conferinţa.
Amanda Kotze-Nhlapo, director executiv la Convention Bureau Africa de Sud, crede că ţara sa are câteva atuuri în ceea ce priveşte turismul de afaceri: aproape toţi locuitorii vorbesc engleza, deşi există 11 limbi oficiale, şi există săli de conferinţe în principalele oraşe - Cape Town, Johannesburg şi Pretoria.
"Cred că suntem o piaţă matură. Pe de altă parte, tocmai această diversitate de care vorbeam ne face atractivi pentru incentive sau team-building-uri. Oamenii pot face multe lucruri extraordinare aici, să zboare cu balonul, să meargă la plajă, să doarmă sub cerul liber sau să facă surf. Dar chiar şi atunci când un eveniment de business este focusat doar pe întâlniri şi discuţii despre bani şi parteneriate, putem foarte bine, după o zi plină, să le oferim participanţilor o seară africană", a spus Amanda Kotze-Nhlapo.
La capitolul promovare, Africa de Sud este activă pe internet şi are birouri de reprezentare în Europa, Australia, India, China, Sua şi Canada.
"În plus, ne interesează şi promovarea pe reţelele de socializare. Important este că Africa de Sud este încă o destinaţie nouă, proaspătă. Reuşeşte să creeze senzaţia că eşti, în acelaşi timp, în sălbăticie şi în mijlocul civilizaţiei. În următorii cinci ani vrem să dublăm numărul de turişti care ne vizitează şi ne dorim să ne impunem ca destinaţie de business pentru că, în prezent, Africa de Sud este preferată mai mult pentru turismul de plăcere. Doar 5% din cei care ajung aici fac turism de business. Obiectivul nostru este realizabil. De exemplu, dacă şeful unei multinaţionale îşi face concediul în Africa de Sud şi pleacă plăcut impresionat, de ce nu s-ar gândi că următoarea reuniune a board-ului ar putea avea loc aici?", a mai spus reprezentanta ţării africane.
În Austria, ultimii doi ani au fost destul de dificili pentru turism, în general, şi pentru sectorul turismului de afaceri în special. Nu înseamnă că nu s-au mai ţinut conferinţe sau întâlniri de afaceri, dar companiile au făcut economii.
"De aceea, au stat mai mult în birouri şi nu au mai închiriat hoteluri sau săli de conferinţe pentru astfel de evenimente. Dacă tragem linie, rezultă o scădere de 10% faţă de 2008. Anul acesta este din ce în ce mai bine. Poţi simţi că toată lumea vrea să iasă mai mult. Ca o tendinţă generală, am observat că întâlnirile de afaceri sunt mai scurte, dar mai eficiente. Dacă înainte durau 3-4 zile, acum totul se reduce la maximum două zile. Pe partea de incentive, straniu este că aici nu am înregistrat o scădere. Dimpotrivă, este o componentă care s-a dezvoltat mai degrabă în ultimii doi ani. În general, companiile aleg pentru incentive şi team-building-uri zona muntoasă a Austriei, care oferă posibilitatea de a face sport. Se poate schia vara la fel de bine ca iarna sau se poate face rafting", a afirmat Alexander Kery, şeful Austrian National Tourist Office.
El spune că un număr mare de străini vin pentru team-building-uri în Austria, iar cei mai mulţi dintre aceştia sunt germani, olandezi, britanici şi unguri.
"Dar, trebuie să o spunem, peste jumătate sunt companii austriece. În ceea ce priveşte promovarea, cel mai eficient este să găseşti persoane de contact, astfel că participăm la toate evenimentele la care ne putem face cunoscuţi: târguri, întâlniri internaţionale etc. Ceea ce avem de transmis şi de arătat nu poate fi pus într-o singură broşură şi credem că cel mai bine este să fie cineva care să vorbească în numele nostru la astfel de evenimente internaţionale", a mai spus reprezentantul Austriei.
Lene Corgan, business events manager al Australiei pentru Europa, crede ca ţara sa este unul din locurile pe care majoritatea oamenilor speră ca într-o zi să le viziteze şi de aceea, prin definiţie, este o destinaţie pentru incentive.
''Dacă o companie le va promite angajaţilor că le oferă ca recompensă o excursie în Australia, aceştia vor fi şi mai motivaţi să muncească", spune Corgan.
În 2011, comparativ cu ultimii doi ani, Australia a înregistrat o uşoară creştere la turismul de business. În ceea ce priveşte promovarea, Australia se bazează foarte mult pe colaborarea cu agenţiile de turism, fără a neglija însă internetul şi reţelele de socializare.
"Istoria, cultura şi peisajele extraordinar de frumoase, aflate pe lista UNESCO, ne fac atât de atrăgători. Cum ar arăta ziua unui corporatist ajuns în Australia? Ar ajunge la Sidney, să zicem, s-ar caza la hotel în centrul oraşului, apoi ar merge la masă într-un restaurant tradiţional. După-amiază ar putea să meargă pe plajă sau să facă surf sau, pur şi simplu, să alerge prin oraş, iar seara i-am propune o cină pe malul apei", a afirmat Corgan.
În schimb, un corporatist ajuns în România va trebui să îndure aglomeraţia de pe şosele, drumurile proaste, lipsa de imaginaţie, preţurile mari ale hotelierilor şi prezenţa câinilor pe toate străzile. Întors acasă, directorul acelei multinaţionale va povesti cum au transformat românii turismul de afaceri nu în unul de plăcere, aşa cum fac alte ţări, ci în turism de aventură. Şi acest lucru ne face unici.

Sursa: Mediafax.ro

luni, 12 decembrie 2011

Taxa hoteliera in Romania va fi de 1%, din 2012

Incepand cu 1 ianuarie 2012 taxa hotelieră va scadea la 1%, in toata tara, ca urmare a noilor reglementari privind Codul Fiscal, care uniformizeaza valorarea taxei hoteliere la nivel national.
Taxa hoteliera reprezinta un procent din valoarea totala a cazarii pentru fiecare zi de sejur a turistului.

Potrivit noului Cod fiscal, aprobat in sedinta din data de 31 august 2011, cota de impozit pentru cladirile cu destinatie turistica care nu functioneaza in decursul unui an calendaristic va fi de minumum 5% din valoarea de inventar a cladirii. O alta decizie care sa ajute la prelungirea sezonului turistic pe litoral este aceea de a reduce cu 50% impozitul pe cladirile si terenurile situate pe litoralul Marii Negre, detinute de persoane juridice si folosite in scop turistic pentru o perioada de minimum 6 luni in cursul unui an calendaristic.

Sursa: Horeca.ro

Alte articole pe aceeasi tema:

Realitatea.net - Udrea anunta pe Facebook scaderea taxei hoteliere din 2012

miercuri, 16 noiembrie 2011

Comisiile reunite de administratie si industrii ale Camerei Deputatilor au dat vot favorabil legii turismului

Pe data de 9 noiembrie, proiectul legii turismului a primit raport favorabil de la comisiile reunite de administratie si industrii ale Camerei Deputatilor.

Presedintele Comisiei de administratie, Vasile Gherasim, a declarat ca noua lege a turismului prevede, de asemenea, ca tot ce inseamna reglementari urbanistice in zonele turistice care apartin statului vor fi aprobate numai cu avizul sau de catre autoritatea centrala, respectiv Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, MDRT.

In maxim doua saptamani, proiectul legii turismului va intra in dezbatere la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
Sursa: fivestar-hospitality.ro

marți, 21 iunie 2011

Statiunea Mamaia isi dezvaluie noutatile pentru sezonul 2011

Asociatia Patronala Mamaia si IPIX Romania, dezvaluie miercuri, 22 iunie 2011, noul brand al statiunii Mamaia.




Evenimentul se va desfasura in fata hotelului IAKI din Mamaia, incepand cu ora 12:00. In cadrul evenimentului, vor fi lansate:
- noul brand al statiunii Mamaia;
- concursul „Vacante gratis la Mamaia”, desfasurat timp de 10 saptamani pe www.mamaia360.ro, website-ul oficial al statiunii Mamaia;
- sistemul de rezervari online al statiunii Mamaia implementat pe www.mamaia360.ro, website-ul oficial al statiunii Mamaia.

Noul brand al statiunii Mamaia se bazeaza pe legenda numelui locului: o frumoasa domnita din vechiul sat de pescari, aflat cu secole in urma pe aceste locuri, a fost rapita de catre turci pentru a fi dusa in haremul sultanului la Istanbul; in timp ce corabia se indeparta de tarm, ea striga cu disperare „mama, mama!”, vocea-i contopindu-se cu valtoarea valurilor... de atunci, vechiul sat de pescari a luat numele de Mamaia. Astfel, noul brand aduce o sigla noua a statiunii Mamaia, alcatuita dintr-o stilizare a frumoasei domnite, personaj principal al legendei care a dat numele statiunii. Brandul va reactiva un slogan de succes al statiunii, din perioada sa de glorie: „Mamaia, perla litoralului”. (sursa legendei: Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa).

Concursul „Vacante gratis la Mamaia” a adus in anul precedent (2010) exact 100 de castigatori la mare, in Mamaia. In acest an, concursul se desfasura timp de 10 saptamani, in fiecare saptamana fiind desemnat un castigator prin tragere la sorti. Premiul consta in acordarea unei vacante gratis pentru doua persoane, cu cazare si mic dejun inclus, la hotelurile din Mamaia. Detaliile de participare sunt pe www.mamaia360.ro, website-ul oficial al statiunii Mamaia.

Noul sistem de rezervari al statiunii Mamaia este implementat pe www.mamaia360.ro, website-ul oficial al statiunii Mamaia. Aici sunt rezervate sejururi cu comision zero, rezervarile facandu-se automat si direct in sistemul de rezervari al fiecarui hotel din Mamaia. Pe www.mamaia360.ro, turistul sau agentia de turism afla pe loc ce camere sunt disponibile, la ce hotel si la ce tarif. Apoi, in timp ce face rezervarea, turistul primeste confirmarea pe loc, direct pe www.mamaia360.ro. In acest fel, camera este automat blocata la hotel, fara sa mai fie nevoie de nicio confirmare suplimentara. In acest moment, pe www.mamaia360.ro, se fac rezervari online la hoteluri de 2, 3, 4 si 5 stele din statiunea Mamaia.

Despre www.mamaia360.ro
www.mamaia360.ro este website-ul oficial al statiunii Mamaia, lansat in 2010 de catre Asociatia Patronala Mamaia, in parteneriat cu IPIX Romania, ca urmare a unei investitii de 450.000 euro. La momentul lansarii, www.mamaia360.ro a constituit o premiera mondiala in modul de promovare pe internet a unei destinatii turistice.

Despre Asociatia Patronala MamaiaAsociatia Patronala Mamaia este organizatia proprietarilor de hoteluri din Mamaia.

Despre IPIX Romania
Tehnologia IPIX a fost creată, iniţial, in laboratoarele NASA, pentru proiecte militare. IPIX a intrat apoi in domeniul civil, revoluţionând modul în care vedem de la distanţă, cu ajutorul internetului, hoteluri, destinaţii turistice, proprietăţi imobiliare ş.a. În fiecare zi, pe internet, sunt afişate peste 24 de milioane „tururi virtuale IPIX”.
IPIX Romania este reprezentanţa IPIX Corporation la Bucureşti, oferind soluţii de marketing online pentru hoteluri şi proprietăţi imobiliare.

Violeta Pamparau
PR & Marketing Executive la IPIX Romania
0745-110073
violeta.pamparau@ipix.ro

miercuri, 1 iunie 2011

Mamaia, prima statiune din Romania cu sistem de rezervari online

Mamaia devine prima statiune din Romania care pune la dispozitia turistilor si a agentiilor de turism un sistem de rezervari online, cu verificarea disponibilitatilor si confirmare pe loc - www.mamaia360.ro.

Noutatea pe care o aduce sistemul de rezervari al statiunii Mamaia este cumpararea de sejururi, pe internet, direct de la hoteluri.

In anii precedenti crizei economice, hotelurile din Mamaia vindeau exclusiv prin intermediul a patru touroperatori mari care, la randul lor, revindeau catre agentiile de turism ceea ce facea ca, de multe ori, pretul sa creasca la beneficiarul final - turistul.

Incepand din acest sezon estival (2011), pe http://www.mamaia360.ro/, turistii si agentiile de turism cumpara sejururi direct de la hotel, fara intermediari, la cel mai bun pret.

In acest moment, se fac rezervari online pe website-ul oficial al statiunii Mamaia, la toate categoriile de hoteluri, de la 2 la 5 stele.

Astfel, atat agentiile de turism cat si turistii afla in timp real cate camere sunt disponibile la fiecare hotel, la ce tarif, dupa care plaseaza rezervarea (blocand imediat camera) si primesc confirmarea pe loc.

luni, 30 mai 2011

Mamaia, prima statiune cu sistem de rezervari online

IPIX Romania, administrator al website-ului oficial al statiunii Mamaia (www.mamaia360.ro), organizeaza marti, 30 mai 2011, primul infotrip virtual din Romania, unde va fi prezentat noul sistem de rezervari online al statiunii Mamaia.

Evenimentul se va desfasura exclusiv pe internet, incepand cu ora 11:00, iar invitatii (agentiile de turism si jurnalisti) pot participa pe baza inscrierii la adresa: www.mamaia360.ro/infotrip.

In cadrul infotrip-ului, va fi prezentat noul sistem de rezervari online al statiunii Mamaia implementat din acest sezon estival (2011) pe www.mamaia360.ro, website-ul oficial al statiunii Mamaia. Mamaia devine astfel prima statiune din Romania care pune la dispozitia turistilor si a agentiilor de turism un sistem de rezervari online, cu verificarea disponibilitatilor si confirmare pe loc.

Noutatea pe care o aduce sistemul de rezervari al statiunii Mamaia este cumpararea de sejururi, pe internet, direct de la hoteluri. In anii precedenti crizei economice, hotelurile din Mamaia vindeau exclusiv prin intermediul a patru touroperatori mari care, la randul lor, revindeau catre agentiile de turism ceea ce facea ca, de multe ori, pretul sa creasca la beneficiarul final – turistul. Incepand din acest sezon estival (2011), pe www.mamaia360.ro, turistii si agentiile de turism cumpara sejururi direct de la hotel, fara intermediari, la cel mai bun pret. 

In acest moment, se fac rezervari online pe www.mamaia360.ro, website-ul oficial al statiunii Mamaia, la toate categoriile de hoteluri, de la 2 la 5 stele. Astfel, atat agentiile de turism cat si turistii afla in timp real cate camere sunt disponibile la fiecare hotel, la ce tarif, dupa care plaseaza rezervarea (blocand imediat camera) si primesc confirmarea pe loc, direct pe www.mamaia360.ro.

Despre www.mamaia360.ro

www.mamaia360.ro a fost lansat in 2010 de catre Asociatia Patronala Mamaia, in parteneriat cu IPIX Romania, ca urmare a unei investitii de 450.000 euro din partea companiei IPIX. La momentul lansarii, www.mamaia360.ro a constituit o premiera mondiala in modul de promovare pe internet a unei destinatii turistice.
Despre IPIX Romania
Tehnologia IPIX – un produs marca NASA
Tehnologia IPIX a fost creata, initial, in laboratoarele NASA, pentru proiecte militare. IPIX a intrat apoi in domeniul civil, revoluţionând modul in care vedem de la distanta, cu ajutorul internetului, hoteluri, destinatii turistice, proprietati imobiliare s.a. În fiecare zi, pe internet, sunt afisate peste 24 de milioane „tururi virtuale IPIX”.
IPIX Romania este reprezentanta IPIX Corporation la Bucuresti, oferind solutii de marketing online pentru hoteluri si proprietati imobiliare.

vineri, 22 aprilie 2011

CENTURY21 adopta "turul virtual IPIX"

Lansata oficial la 15 aprilie 2011, tehnologia IPIX pentru imobiliare a fost adoptata de catre Century21, una dintre cea mai mare retea de agentii imobiliare din intreaga lume.

Tehnologia IPIX teleporteaza vizitatorul online direct in proprietatea imobiliara de care este interesat, cu un click de mouse. Astfel, el o poate inspecta de la distanta instantaneu.

Pentru agentul imobiliar, "turul virtual IPIX" este un instrument care poate contribui strategic la obtinerea contractului de exclusivitate de la proprietar. Trebuie subliniat aici faptul ca IPIX Romania are o politica de protectie a intereselor brokerilor, in sensul ca oferta comerciala practicata pentru brokeri este mai mica decat cea pentru proprietari.

"Am decis să adoptăm această tehnologie încă din prima zi în care s-a lansat pe piaţa din România datorită dorinţei noastre de a ridica în permanenţă standardele la care se livrează serviciile imobiliare”, a declarat Cătălin Scripcaru, Preşedinte CENTURY 21 România.

miercuri, 20 aprilie 2011

IMOINVEST explica cum l-a ajutat IPIX

Imoinvest, alaturi de Green Angels si Vission House, sunt agentii imobiliare conduse de oameni cu viziune. De oameni carora le pasa de clientii lor, de timpul clientilor lor - vanzatori sau cumparatori.


Mi-a facut mare placere sa-l invit pe
Cristian Antonescu (managerul Imoinvest) sa vorbeasca agentilor si brokerilor imobiliari prezenti la Ziua Agentului Imobiliar... despre experienta sa ca utilizator al "turului virtual IPIX".

"IPIX m-a ajutat sa obtin exclusivitatea pentru o proprietate din Herastrau" a subliniat Cristian.
El a adus in discutie, astfel, unul dintre avantajele majore pe care le obtine agentul imobiliar care utilizeaza IPIX: puterea de a solicita si obtine un contract de exclusivitate.

Este o buna rasplata, atunci cand vezi cum vorbesc clientii tai despre ceea ce faci pentru ei.
Iti multumesc, Cristian... la 360 de grade!

luni, 18 aprilie 2011

CENTURY 21 România foloseste "turul virtual IPIX" inca de la lansarea oficiala in Romania

CENTURY 21 România îşi îmbogăţeşte paleta de servicii menite să vină în întâmpinarea nevoilor clienţilor săi prin achiziţionarea unui nou instrument, creat de IPIX Corporation.

Aplicaţia le oferă celor ce doresc să cumpere o proprietate posibilitatea de a face un tur virtual a acesteia, economisind astfel timpul necesar vizionărilor pe teren. "Am decis să adoptăm această tehnologie încă din prima zi în care s-a lansat pe piaţa din România datorită dorinţei noastre de a ridica în permanenţă standardele la care se livrează serviciile imobiliare.”, a declarat Cătălin Scripcaru, Preşedinte CENTURY 21 România.
Astfel, toţi cei care accesează http://www.imopedia.ro/, primul website din România care implementează turul virtual IPIX pentru proprietățile imobiliare listate, vor putea vizualiza exclusiv proprietăţile promovate de către CENTURY 21 România în noul sistem inovator. „CENTURY 21 România este prima reţea de agenţii imobiliare care a achiziţionat acest nou instrument, lansat vineri, 15 aprilie, în cadrul evenimentului Ziua Agentului Imobiliar, poziţionându-se astfel ca un trend setter pe piaţa imobiliară. La nivel internaţional, peste 25.000.000 de tururi virtuale IPIX sunt afişate zilnic pe internet, economisind timpul vânzătorului şi al cumpărătorului.", a declarat Gabriel Turicianu, Managing Director la IPIX România.

joi, 14 aprilie 2011

IPIX pune imobiliarele în mișcare


IPIX, liderul mondial în imagine la 360 de grade, promite să schimbe definitiv modul în care se vând și se cumpără proprietățile imobiliare.  

IPIX Romania lansează oficial soluțiile IPIX pentru industria imobiliară, vineri, 15 aprilie 2011, la Hotelul Intercontinental din București, sala Ronda, începând cu  ora 15.00. Evenimentul are loc în cadrul „Zilei agentului imobiliar”, organizat alături de Imopedia și asociațiile profesionale.

Soluțiile IPIX se adresează agenților și brokerilor imobiliari care au în portofoliu proprietăți cu reprezentare / exclusivitate, dar și persoanelor fizice care scot la vânzare sau închiriere proprietăți imobiliare. Cu ajutorul „turului virtual IPIX” si al unui calculator sau iPhone/iPad conectat la internet, fiecare potențial client intră în orice proprietate imobiliara aflată la vânzare sau închiriere. Deschide ușile una câte una și inspectează interactiv, din confortul propriului fotoliu, toate camerele. Apoi alege care sunt proprietățile pe care dorește sa le viziteze în teren. Astfel, potențialul cumpărător și agentul imobiliar economisesc timp prețios și energie.

"www.imopedia.ro este primul website din Romania specializat în listarea de proprietăți imobiliare care implementează "turul virtual IPIX" și "IPIX Planner" pentru proprietățile imobiliare listate" a declarat Răzvan Muntean, General Manager la IMOPEDIA.

„IPIX a pus imobiliarele in mișcare mai întâi în SUA, unde a înregistrat un excelent succes. Iar astăzi, suntem încântați să facem acest lucru și în România,  punând umărul la reconstrucția industriei imobiliare” a declarat Gabriel Turicianu, Managing Director la IPIX Romania.  

marți, 12 aprilie 2011

Eroii stelelor (hoteliere): Mătura, Internetul şi Valetul

Iată o iniţiativă de-a dreptul interesantă. Continentul Australian pregăteşte restructurări. Din temelie!


Sistemul popular de stele utilizat pentru clasificarea hotelurilor se modifică pentru continentul Australian. Noua schemă, care va intra în vigoare de la 1 iulie, se bazează pe notarea a 3 factori: curăţenie, facilităţi şi calitate. Astfel, după noile reglementări, stelele sunt acordate doar atunci când treci de pragul stabilit pentru cei 3 termeni amintiţi. Aceasta înseamnă că nu mai este suficient să pui la dispoziţie mobilier ultralux sau un imens Jacuzzi ... procentajul de la toate cele 3 categorii (curăţenie, facilităţi şi condiţii / calitate) este cel care îţi acordă numărul de stele.

Un procentaj ridicat la factorul curăţenie nu îţi acordă 4 stele dacă eşti mai jos la calitatea serviciilor sau pentru că nu oferi acces la internet. Hotelurile care nu reuşesc să atingă scorul de 75% în ceea ce priveşte curăţenia ... nu primesc nicio stea.

Mai mult decât atât, şi consumatorii au pretenţiile lor. De exemplu, dacă vin la un hotel de 5 stele, se aşteaptă să fie întâmpinaţi de un valet. Dacă hotelul nu îl pune la dispoziţie, se pierd puncte. 

Cum ajungi la 5 stele? Pentru a fi clasificate la 5 stele, hotelurile din Australia sunt obligate să bifeze 93% din scorul total. Apare totuşi dreptul la auto-clasificare pentru aceste hoteluri. 



Unităţile turistice executate la preţuri reduse

Investitorii în turism pot profita acum de preţurile avantajoase ale unităţilor turistice executate silit de instituţiile de credit. După ce nu şi-au mai putut rambursa creditele, zeci de hotelieri şi patroni de pensiuni turistice au ajuns să fie executaţi de băncile la care s-au împrumutat.

De exemplu, BCR scoate la licitaţie zece hoteluri, minihoteluri şi pensiuni după ce proprietarii acestora au fost executaţi silit pentru că nu şi-au mai putut rambursa creditele contractate. Iar preţurile de pornire sunt unele atractive, mai mici cu până la 30% faţă de preţul pieţei.

De exemplu, cu 272.430 de euro se poate achiziţiona o pensiune în judeţul Timiş, care dispune de 18 camere cu baie proprie, sală de mese, bucătărie şi recepţie. Banca are de recuperat de la proprietarul unităţii turistice 1,147 milioane de lei (276.385 de euro). După ce pensiunea nu şi-a găsit cumpărător la prima licitaţie care a avut loc în februarie, preţul de pornire de 1,216 milioane de lei (293.000 de euro) a fost redus cu 25%.

Cea mai scumpă unitate turistică scoasă la licitaţie este un complex hotelier din Băile Herculane, care dispune de bază de tratament balnear, restaurant şi de o capacitate de cazare de 133 de camere. Preţul de pornire în această licitaţie este de 11,16 milioane de lei (2,69 milioane de euro). Şi pe litoral sunt scoase la licitaţie proprietăţi, de exemplu un mini-hotel din Eforie Nord, cu 16 camere este scos la vânzare cu un preţ de pornire de 1,2 milioane de lei (290.000 de euro).

Cine doreşte să participe la licitaţie pentru a deveni proprietarul uneia dintre aceste unităţi turistice, trebuie să urmeze mai mulţi paşi. În primul rând, să transmită executorului o ofertă de cumpărare. Ulterior, să depună în contul de consemnare o cauţiune în valoare de 10% din preţul de pornire. Câştigă cel care oferă cel mai mare preţ.

În cazul în care nu câştigă licitaţia, investitorul poate recupera suma depusă în urma unei cereri adresate executorului. Dacă însă a câştigat licitaţia, are la dispoziţie 30 de zile să depună suma propusă pentru cumpărarea acelei proprietăţi, ţinându-se cont de cauţiunea de 10%. După plata integrală şi după trecerea unui termen de 15 zile, executorul va întocmi actul de adjudecare ce serveşte ca titlu de proprietate.

Sursa: horeca.ro

vineri, 8 aprilie 2011

Hotelul viitorului - iată ce le vei oferi clienţilor tăi de mâine

Dacă le-ai fi spus oaspeţilor în anii '60 că:
-" peste 50 de ani, când vei ridica o sticlă de băutură din mini-barul din camera ta, eu voi şti într-o fracţiune de secundă"
- "peste 50 de ani, vei face un tur al oraşului şi eu te voi ghida virtual, printr-un computer de mână"
... cu siguranţă ar fi luat-o ca pe o glumă şi s-ar fi amuzat. Mă întreb acum ce reacţie vei avea când eu îţi spun ce e posibil să aibă la dispoziţie oaspeţii hotelului tău peste câţiva ani.


Soneria de telefon în loc de cheie la cameră

Dacă astăzi poţi să îţi iei biletul la aeroport sub formă de sonerie, de ce mâine să nu îţi iei camera de hotel prin aceeaşi metodă? Singura problemă actuală este costul pentru instalarea unui cod de bare pe fiecare uşă de la camerele hotelului. Aşa că a apărut o aplicaţie smartphone denumită "Open Ways". Aceasta presupune un sound scurt şi unic pe care un microfon instalat în uşă îl recunoaşte. Mai e o soluţie care deja este testată în Suedia, la Nordic Choice Hotels şi la Holiday Inn Hotels: se bazează pe comunicarea prin câmpurile proxime, prin intermediul unor chip-uri care blochează / deblochează uşa atunci când se apropie de aceasta. Riscul e că atunci când eşti deja în cameră şi treci pe lângă uşă, poţi debloca involuntar uşa (fără să îţi dai seama) Între timp, Apple deja şi-a patentat secreta aplicaţie pentru iTravel. Avantajul: scapi de check-in şi mergi direct în cameră.  

Ferestre electronice care blochează lumina

Hotelurile exclusiviste investesc mulţi bani în fiecare cameră pentru a asigura blocarea accesului luminii atât pe timpul nopţii, cât şi al zilei. Iată că s-a găsit un înlocuitor pentru jaluzele, prin intermediul tehnologiei pentru ecranele de calculator. Este vorba de un nou tip de sticlă ce are în componenţă polimeri de cristal lichid: aceştia se transformă într-o clipă din transparenţi în negri ... printr-o singură apăsare de buton. În przent există sticla ce se transformă din transparentă în opacă, dar nu blochează defibitiv lumina, cum o fac polimerii ce devin negri.





Peretele sub formă de televizor (un TV cât peretele)

Dacă mai este ceva care a salvat cinema-urile, acel lucru este dimensiunea ecranelor. Oamenii merg încă la cinema pentru experienţă. Aceasta încearcă şi industria ospitalităţii: să determine oamenii să dea bani în schimbul experienţelor. Aceasta ar fi o bună idee pentru a genera clipe plăcute: un ecran foarte mare, cât un perete, cu o sonorizare pe măsură (şi pereţi izolaţi fonic).


Google la dispoziţia clientului

Decât să mai sune clientul la recepţie / la linia pentru clienţi, simpla apăsare a unui buton şi rostirea unei întrebări sunt suficiente. Google va recunoaşte informaţia cerută şi va căuta în ghidul online al oaspeţilor, iar într-o secundă răspunsul este dat. În mod similar, Google este util atunci când un client are nevoie de informaţii locale despre restaurante sau muzee şi nu are un laptop.

Poţi merge să măsori diagonala peretelui pentru ecran, să numeri uşile pentru codul de bare, să dai la o parte draperiile ... curând toate aceste invenţii se vor răspândi în toată lumea. 
Şi tu trebuie să ţii pasul, eventual să anticipezi. 



joi, 7 aprilie 2011

Cum îţi relaxezi clienţii din clasa business

Ceea ce au în comun cei mai mulţi călători din zona business este graba: fuga spre aeroport de acasă sau de la birou, check-in-ul la aeroport, plecarea din aeroportul de la destinaţie, check-in la hotel, ajungerea la hotel, întâlnirile, cina, check-out la hotel, iar spre aeroport, iar spre casă, birou şi tot aşa mai departe.

Obositor, stresant! Timpul este preţios şi, din păcate, nu ai efectiv când să te relaxezi, eventual să vizitezi oraşul în care ai afaceri de încheiat. Luând acest aspect în considerare, hotelierii de la Peninsula Hotels (sub egida Peninsula Academy) au propus un plan de relaxare foarte incitant pentru oamenii de afaceri aflaţi mereu pe drumuri. Călătorul îşi ia o zi de relaxare în timpul călătoriei, timp în care Peninsula Hotels îl răsfaţă cu o experienţă culturală bogată şi distractivă.

Programul Peninsula Hotels pe anul 2011, care acum este disponibill în toate hotelurile din lume, se concentrează asupra unor activităţi artistice unice din zona proximă a hotelului. Programul poartă o denumirea sugestivă - "Arta ospitalităţii".

Ce presupune "Arta ospitalităţii"?
Situat în centrul fiecărui oraş în care este prezent, fiecare hotel are încheiate parteneriate cu galerii, muzee şi critici de artă. Toate acestea asigură experienţă exclusivă şi interesantă, ce dezvăluie cea mai frumoasă parte a unui oraş: cultura. Mai mult decât atât, lanţul hotelier dispune de propria colecţie de piese artistice, un dar frumos oferit clienţilor săi.

Iată câteva exemple de surprize culturale à la "Arta ospitalităţii":

Peninsula Hotels din Hong Kong se mândreşte cu o colecţie valoroasă de piese de artă, iar programului zilei culturale presupune plimbări cu MINI la Soho, la Arhiva de Artă a Asiei, Galeria de Artă Aura, comuna artiştilor Cattle Depot, iar în încheiere o cină artistic pregătită la restaurantul aflat pe acoperişul hotelului, denumit Philippe Starck.

Peninsula din Tokio celebrează creativitatea japoneză şi meşteşugurile tradiţionale, cu peste 1.000 de piese de artă în jurul hotelului, toate prezentate în cadrul unei plimbări virtuale, ca un tur tur pe iPod şi cu un design nou pentru broşura colecţiei de artă. Oaspeţii vizitează două dintre cele mai bine ţinute secrete ale artei din Tokio: Casa Kyu Asakura şi Art Front Gallery.




Complexul hotelier Ocna Sibiului - de vânzare

Complexul hotelier cu profil balnear Ocna Sibiului a fost scos la vânzare pentru suma de 10 milioane de euro (fără TVA), dar există şi posibilitatea închirierii acestuia cu 50.000 de euro pe lună, a declarat Ilie Grădinar, proprietarul complexului, pentru Mediafax.

Complexul este compus din hotelul Helios, cu 52 de camere şi clasificat la patru stele, şi hotelul Salinas, de trei stele, care are 23 de camere.
“Complexul a fost închiriat în anul 2008 unui cetăţean israelian, dar, în urma decesului acestuia, a devenit din nou disponibil. În prezent, luăm în considerare atât varianta vânzării, cât şi a închirierii, pentru un preţ de 10 milioane de euro, respectiv 50.000 de euro lunar, la care se adaugă TVA”, a spus Grădinar.
Situat în renumita staţiune Ocna Sibiului, complexul a fost complet renovat în anul 2006. El include o bază de tratament care funcţionează într-o clădire-patrimoniu proiectată de arhitecţi vienezi.
Centrul de conferinţe are patru săli, cu capacităţi de 120 de locuri, 50 de locuri, respectiv 24 şi 16 locuri. Restaurantul, situat de asemenea într-o clădire monument istoric, veche de 100 de ani, are trei saloane cu o capacitate totală de 220 de locuri. Acesta beneficiază şi de două terase, dintre care una suspendată.
Totodată, baza de agrement include sală de fitness, tenis de masă şi de câmp, cu nocturnă, bazin interior cu apă sărată, o piscină interioară şi una în aer liber, cabinet de masaj, saună, baie turcească, jacuzzi, biliard şi o discotecă cu terasă.
Sursa: horeca.ro

miercuri, 6 aprilie 2011

Cele mai bune hoteluri situate în aeroporturi

Hotelul Regal situat în aeroportul Hong Kong a fost numit nu doar cel mai bun hotel din Asia, ci şi cel mai bun din lume. Iată clasamentul primelor 10 cele mai bune hoteluri situate în aeroporturi, din întreaga lume. La nivel mondial, cel mai bun hotel situat într-un aeroport a fost votat Hotelul Regal din Hong Kong, urmat de hotelul Crowne Plaza din aeroportul Changi. Hotelul Regal situat în aeroportul Hong Kong a fost numit nu doar cel mai bun hotel din Asia, ci şi cel mai bun din lume.

Hotelul Sofitel din aeroportul Heathrow din Londra a fost desemnat cel mai bun hotel situat într-un aeroport din Europa, în cadrul Premiilor Skytrax 2011, eveniment ce premiază anual cele mai bune aeroporturi din lume. Pentru prima dată în istoria competiţiei, a fost introdusă secţiunea „Cele mai bune hoteluri situate în aeroporturi”.

Premiile „Best Airport Hotel Awards 2011” s-au acordat în urma rezultatelor unui amplu sondaj realizat în rândul a 860.000 de oaspeţi din peste 190 de hoteluri din lume, hoteluri situate în aeroporturi.

Oaspeţilor hotelieri li s-a cerut să nominalizeze hotelul favorit pe baza unor criterii precum calitatea personalului şi a serviciilor oferite, confortul unitul unităţii şi curăţenia camerelor, standardul mâncării şi al băuturilor, locaţia hotelului, dar şi uşurinţa de transfer la terminalele aeroportului.

Hotelul Sofitel a câştigat primul loc în Europa şi locul 3 la nivel mondial. Hotelul are 650 de dormitoare, 27 de apartamente, 45 de săli de întâlnire, 2 restaurante, 2 baruri şi un Salon de Ceai. Locul doi la nivel european a fost ocupat de Hotelul Kempinski din aeroportul Munich, urmat de hotelul Movenpick din aeroportul Zurich, care a obţinut locul 3.

Sursa: horeca.ro

Planurile de maketing ale britanicilor pentru 2011

Cum plănuiesc hotelierii britanici să îşi atragă clientela în 2011 şi să stimuleze creşterea afacerilor din industria ospitalităţii?

Un studiu realizat recent pe 520 de hotelieri britanici, de către TripAdvisor, relevă faptul că majoritatea hotelierilor din Marea Britanie nu plănuiesc să crească tarifele în 2011, dar piaţa din ce în ce mai competitivă îi determină să investească în renovări, marketing mobil, social media şi fel de fel de facilităţi şi discounturi oferite clienţilor. Potrivit rezultatelor publicate săptămâna aceasta, majoritatea hotelierilor (54%) declară că se aşteaptă ca tarifele să rămână constante anul acesta, în timp ce 41% din respondenţi prognozează o creştere a tarifelor. Doar 5% estimează o scădere a tarifelor.
Renovări
Cu o industrie hotelieră din ce în ce mai competitivă, majoritatea respondenţilor plănuiesc să-şi renoveze proprietăţile anul acesta, potrivit Trip Advisor. 75% dintre proprietarii de hoteluri din UK plănuiesc să îşi renoveze unităţile pe interior, în timp ce 52% plănuiesc o renovare exterioară.
Reţele sociale şi mobile marketing
Studiul confirmă valul social media care a pătruns şi în industria ospitalităţii din UK. Dintre hotelierii care deja folosesc social media în activitatea lor, 44% au declarat că vor aloca un buget mai mare acestui aspect în 2011.
Trei sferturi dintre proprietarii de unităţi de cazare au declarat că intenţionează să ofere promoţii speciale în 2011 pentru a atrage oaspeţii, iar 51% plănuiesc să ofere discounturi la tariful de cazare.
Acces internet
Hotelierii vin în întâmpinarea cerinţelor clienţilor şi cu acces gratis la internet. 82% vor oferi acces gratuit în camere, iar 7% vor lua bani pentru acest serviciu. 11% nu intenţionează să ofere acces la internet.

Sursa: horeca.ro

marți, 5 aprilie 2011

Follow-up la cursul "Facebook" pt brokeri imobiliari


Dragi prieteni,



Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţa la cursul "Facebook pentru brokeri şi agenţi imobiliari" desfăşurat zilele trecute la Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI) - click aici pentru informaţiile despre curs. Mi-a făcut plăcere să explorăm acest teritoriu nou numit "Facebook", să căutăm soluţii optime pentru exploatarea lui. Şi, mai presus de toate, am apreciat interesul şi implicarea de care aţi dat dovadă. Câte un "LIKE" pentru fiecare participant.


În urma feedback-ului vostru, am concluzionat că brokerii imobiliari sunt dispuşi să "atace" noua zonă şi, ca atare, să descopere toate posibilităţile de dezvoltare a business-ului oferite de Facebook.

Iată feedback-ul primit de la unii dintre voi:
"În urma seminarului am plecat cu mai multe idei noi, dar mi-am şi reconfirmat că sunt pe un drum bun în ceea ce fac pe reţelele de socializare. Informaţia esenţială a fost cea referitoare la iFrame, care mă va ajuta să automatizez procesul de sharing al ofertelor imobiliare pe care le gestionez în acest moment".

"Am prins ideea cu iFrame şi cu faptul că, urmărind wall-ul, îmi pot da seama ce este în spatele măştii. (f. f. important şi interesant)".

"Facebook-ul nu este chiar o joacă şi trebuie să îl iau în serios. Am inteles că trebuie să îmi sporesc reţeaua, depăşind limita cunoştinţelor din offline, ca să zic aşa. Thx for advice!"


Nu ezitaţi să-mi scrieţi aici, pe blog. Va fi o plăcere să discutăm oricând.
Profitaţi de Facebook... la 360 de grade!

Gabriel

luni, 4 aprilie 2011

Conferinte360.ro - barometrul lunii martie pentru Bucureşti

Suntem la început de aprilie, tragem linia după luna ce tocmai s-a încheiat şi consultăm barometrul lunii martie pentru sălile de conferinţe din Bucureşti înscrise pe website-ul conferinte360.ro.

Iată, pe scurt, situaţia înregistrată în capitală în luna martie 2011:


















Martie 2011 aduce o creştere a numărului de  evenimente organizate cu ajutorul conferinte360.ro. Astfel, dacă în martie 2010 se înregistrau 320 de căutări, anul acesta numărul a urcat la 339. Per total, numărul de evenimente organizate prin intermediul portalului conferinte360.ro a crescut constant începând din primul trimestru al anului 2010 şi până în prezent.



















Comparativ cu luna anterioară a acestui an, martie aduce aceeaşi creştere a numărului de căutări pe portalul conferinte360.ro, începutul de primăvară dând startul la căutări pentru evenimentele care se pregătesc la nivel naţional.

Care au fost cele mai căutate capacităţi de săli de conferinţe în Bucureşti





















O analiză comparativă între martie 2011 şi luna omoloagă a anului precedent, putem observa că anul acesta  a crescut în capitală numărul de cereri pentru sălile de capacitate medie, mai exact pentru segmentul de 100 - 199 de locuri. Dacă în anul precedent cererile se îndreptau către anumite capacităţi, martie 2011 aduce o extindere a orizontului de căutare.




















Ultimele două luni au înregistrat cereri diferite de capacităţi pentru sălile de conferinţe din Bucureşti. Dacă în febuarie cererile au fost îndreptate în proporţie e 90% către sălile de capacitate mică, martie a mai redus diferenţa: în Bucureşti s-au căutat săli şi pentru evenimente de o amploare medie, într-un procent de 30%.

Care au fost cele mai căutate facilităţi în Bucureşti





















În topul căutărilor în funcţie de facilităţi se află capacitatea de locuri a sălii şi Turul Virtual IPIX. Şi în cazul sălilor din Bucureşti, organizatorii de evenimente consideră un criteriu important posibilitatea de a previzualiza sala., alături de numărul de locuri pentru participanţi.





















Evoluţia ultimelor două luni păstrează aceleaşi valori pentru criteriile de căutare a sălilor de conferinţe din capitală. La fel ca şi în cazul rezervărilor de la nivel naţional, dotările tehnice ale sălilor şi spaţiile rezervate sunt  considerate a fi incluse în ofertă, datorită faptului că majoritatea hotelierilor şi-au echipat sălile în mod corespunzător.

Unii îl dau la schimb pe Like-uri, alţii pe fidelitate sau ... pe $10

Pentru că discutasem în articolul anterior despre Hyatt, care furniza Internet în schimbul Like-urilor pe Facebook, Radisson Hotels nu îl mai oferă decât dacă eşti membru al programului de loialitate. În caz contrar, ţi se percepe o taxă de $10 pentru un astfel de serviciu.

De ce această măsură într-o vreme în care oamenii detestă astfel de condiţii? Pentru că în vara aceasta hotelul urmăreşte să reînnoiască programul de loialitate Club Carlson; condiţia de furnizare a serviciilor de Internet apare ca o "pedeapsă" pentru cei care nu vor să devină membri ai programului, respectiv premiu pentru cei care se alătură acestuia. Carlson are astăzi aproximativ 6.3 milioane de membri ai programului de loialitate, prin comparaţie cu rivalii săi: Marriott Rewards, care numără nu mai puţin de 34 de milioane, şi Hilton HHonors, cu 27 de milioane.

În prezent, Radisson este cel mai mare hotel full-service din SUA care furnizează gratuit Internet membrilor săi; însă membrii nu cunosc acest aspect, prin urmare nu îl apreciază, ceea ce creează un dezavantaj hotelului. Din cauză că website-urile pentru rezervări nu specifică faptul că preţul include sau nu serviciul de Internet, potenţialii clienţi nu aleg Radisson, pentru că au preţul puţin mai mare (având afişat preţul cu Internetul inclus). Pe de altă parte, celelalte hoteluri nu au Internetul inclus, aşadar impun costuri suplimentare clientului.

Încercarea hotelului de a atrage atenţi asupra costurilor de Internet neprevăzute până în prezent are două tăişuri. Unul e reprezentat de confuzia care poate apărea la nivelul clienţilor, deoarece această măsură este valabilă deocamdată doar pentru America de Nord, dar nu este impusă, rămânând la alegerea managerilor locali. Aşadar, într-unul dintre hotelurile Radisson poţi plăti pentru Internet, în altul îl ai gratis. Totodată, un alt risc este reprezentat de cei care acceptă să se înscrie în programul de loialitate forţaţi de împrejurări, doar pentru a avea acces gratuit la Internet. Niciodată nu e plăcut să fii constrâns, mai ales când plăteşti nişte servicii high-cost.

Rămâne de văzut reacţia clienţilor atunci când este reînnoit programul. Mai mult decât atât, mă întreb câţi dintre managerii locali vor face această mişcare şi cum se vor sincroniza.

Sursa: USA Today Travel
Sursa foto