Home Paginile blog-ului: HOTELURI| IMOBILIARE| ALTE DOMENII Vezi prima pagina: IPIX Blog

Noutati

joi, 26 ianuarie 2012

Programul care ştie cine şi unde este cazat: hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să furnizeze date despre turişti.

Doamna Udrea si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ne rezerva in 2012 o noua surpriza...care este posibil sa complice viata unora dintre hotelieri. Cum
ne-am obisnuit deja, din pacate, legea nu aduce niciun beneficiu ci doar impune conditii.

Hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Astfel, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice sunt obligaţi ca în termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului normativ să înscrie unitatea de cazare în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), conform instrucţiunilor din manualul postat pe pagina de internet a MDRT.
Ministerul va pune la dispoziţia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date în timp real referitoare la numărul turiştilor cazaţi atât în diferite zone turistice, cât şi în fiecare structură turistică de cazare.

Prin utilizarea aplicaţiei informatice vor putea fi realizate raportări în orice moment privind gradul de utilizare a capacităţii de cazare, atât la nivel individual, al fiecărei structuri de primire turistice în parte, cât şi la nivel regional sau naţional.

Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET vor putea fi sancţionate de către instituţiile îndrituite, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate economică, de către operatorii economici, se spune în nota de fundamentare.

"Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET vor putea fi sancţionate de către instituţiile îndrituite, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate economică, de către operatorii economici. De asemenea, persoanele care au săvârşit infracţiuni şi sunt urmărite naţional sau internaţional, sau cele cunoscute ca fiind traficanţi, proxeneţi, prostituate etc., care utilizează serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai uşor de către instituţiile abilitate, aplicaţia implementată prin acest act normativ permiţând acest lucru", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Operatorii hotelurilor şi ai pensiunilor sunt obligaţi să înregistreze turiştii cazaţi în sistemul SIET imediat după verificarea de către recepţioner a datelor înscrise în actul de identitate cu cele completate în fişa de anunţare a sosirii şi plecării.

Hotelierii sau administratorii pensiunilor sunt obligaţi să asigure, la sosirea turiştilor, completarea formularului "Fişa de anunţare a sosirii şi plecării", precum şi înregistrarea datelor acestora în SIET.
Completarea fişelor se face de către fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetăţenii români sunt buletinul, cartea de identitate sau paşaportul, carnetul de
marinar sau licenţa de zbor. Cetăţenii străini au nevoie de paşaport, carnet de identitate, legitimaţia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenţa de zbor, iar pentru
militarii în termen şi elevii instituţiilor militare de învăţământ sunt necesare buletinul, cartea de identitate sau, după caz, documentele de identitate militare.

Este interzisă cazarea oricărei persoane care nu prezintă un act de identitate.

Fişele de anunţare a sosirii şi plecării, completate şi semnate de turiştii cazaţi, se preiau, împreună cu actele de identitate, de către recepţioneri, care sunt obligaţi să confrunte datele din fişe cu cele din actul de identitate, să semneze fişele pentru confirmarea completării corecte a acestora şi să restituie imediat actele de identitate turiştilor. Fişele se grupează în ordine alfabetică şi rămân în cadrul structurii de primire turistică, la dispoziţia organelor de poliţie, cu termen de arhivare de trei ani.

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice şi personalul de la recepţie sunt obligaţi să informeze poliţia despre apariţia în unitatea turistică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni şi care au fost date în urmărire, precum şi a altor persoane cunoscute ca traficanţi, turbulenţi, prostituate, proxeneţi etc.

Totodată, spaţiul de cazare constituie reşedinţa temporară a turistului şi, în consecinţă, acest spaţiu este inviolabil, cu excepţia situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea şi bunurile turiştilor, precum şi baza materială a structurilor de primire turistice, iar controlul în spaţiul de cazare ocupat de turist este permis numai în condiţiile prevăzute de lege.

Pentru a se înscrie în sistem, proprietarul sau administratorul structurii de cazare va solicita personal autorităţii administraţiei publice centrale cu competenţe în domeniul turismului datele necesare pentru conectarea la SIET.

"Aceste date sunt personalizate pentru fiecare operator economic solicitant, proprietar sau administrator al structurii de primire turistică, şi sunt necesare accesării şi introducerii de date în SIET", se arată în proiectul de act normativ.

Pentru înregistrarea şi obţinerea datelor de conectare, proprietarul, administratorul sau persoana împuternicită de acesta depune personal la sediul MDRT o solicitare scrisă, în original, a operatorului economic, copia certificatului de clasificare şi a fişei anexă ale structurii de primire turistică şi copia actului de identitate al proprietarului, administratorului sau al persoanei împuternicite.

După analizarea documentelor depuse se va face înregistrarea în SIET a structurii de primire turistice respective, eliberându-i-se solicitantului, pe loc sau în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete, datele de conectare.

În termen de 60 de zile lucrătoare de la terminarea perioadei de înregistrare a unităţilor în SIET, operatorii economici sunt obligaţi să asigure conectarea la SIET şi să efectueze înregistrarea turiştilor. Hotelierii care desfăşoară activităţi de cazare fragmentat, pe perioada unui an calendaristic, sunt obligaţi să notifice în SIET data suspendării temporare a activităţii de cazare, respectiv a reluării activităţii, în ziua în care intervin aceste situaţii.

Dacă pe parcursul unei zile hoteliere, acelaşi spaţiu de cazare este ocupat succesiv de mai mulţi turişti, fiecare dintre aceştia va completa fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor şi va fi înregistrat în SIET.
În cazurile în care operatorii economici proprietari sau administratori ai structurii de primire turistice nu cazează pe parcursul unei zile nici un turist, aceştia au obligaţia înregistrării acestui fapt în SIET, la momentul încheierii zilei hoteliere.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la începutul lunii ianuarie că sistemul informatic de evidenţă a turiştilor la nivel naţional se află în teste şi va începe să funcţioneze din luna ianuarie.
"Este gata din luna decembrie, este în teste, şi urmează să îl anunţăm oficial şi să trecem la implementarea lui generalizată în luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenţă a turiştilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului", a spus Udrea.
Ea a adăugat că prin acest sistem se încearcă ţinerea unei evidenţe în timp real a turiştilor cazaţi în structurile de primire.

"Pe de o parte vom avea date statistice la minister, iar pe de altă parte vom putea combate fenomenul evaziunii fiscale. Parte din el, pentru că acest sistem se va implementa în structurile de cazare autorizate. Ne vom confrunta în continuare cu evaziunea fiscală în structurile de cazare neclasificate, nedeclarate, şi aici va trebui să găsim o soluţie la nivelul guvernului, pentru că ce ne împiedică în această situaţie este imposibilitatea de a intra pe o proprietate privată. Atât timp cât proprietarul structurii respective nu a declarat-o ca structură de cazare turistică, este considerată proprietate privată, poate fi declarat domiciliul persoanei respective şi atunci este imposibil să poţi să intri şi să verifici ce fel de activităţi se întâmplă în locaţia respectivă", a mai spus Udrea.

Sursa: Mediafax.ro

2 comentarii:

  1. O prostie din punctul meu de vedere,activez in domeniul hotelier de 8 ani ( ca angajat), este strigator la cer sa ceri astfel de informatii, unde mai este dreptul la intimitate??

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap, multe sunt problemele care se ridica cu aceasta noua lege in turism. De la posibilitatea de abuz din partea controalelor, care sa amendeze hotelul pt ca pur si simplu considera ca receptionera nu s-a miscat destul de repede sa introduca datele turistului in sistem... pana la date private care circula si circula si circula, de nu o sa mai stie nimeni ce s-a scurs si ce nu din mareata baza de date a ministerului.

    In fine, din nou guvernantii impun conditii, fara sa ofere aproape niciodata nimic care sa si ajute hotelurile.

    RăspundețiȘtergere