Home Paginile blog-ului: HOTELURI| IMOBILIARE| ALTE DOMENII Vezi prima pagina: IPIX Blog

Noutati

joi, 1 martie 2012

Ce săli de conferinţe s-au căutat în anul 2011

La nivelul anului precedent, analiza afacerilor cu săli de conferințe din Romania prezintă trei concluzii majore:

1)  piața a stagnat în cea mai mare parte;

2)  au fost căutate în primul rând soluțiile și abia apoi brand-urile (altfel spus, contează mai puțin notorietatea locației, cât facilitățile oferite de fiecare sală);
3) au avut de câștigat administratorii de săli de conferințe care au fost dispuși să negocieze pentru fiecare contract în parte.

Analiza are la baza datele pe 2011 înregistrate de către www.conferinte360.ro, instrumentul numărul 1 de căutare a sălilor de conferințe din România.
www.conferinte360.ro monitorizează activitatea online a peste 850 de săli de conferinţe din România, cu o capacitate totală de circa 45.000 de locuri.

Iată secţiunile analizate:
1. Ce tip de săli se caută (capacitate) - la nivel naţional
2. Ce tip de săli se caută (capacitate) - în Bucureşti
3. Ce facilităţi se caută - la nivel naţional
4. Ce facilităţi se caută - în Bucureşti
5. Evoluţia căutărilor în funcţie de capacitate - la nivel naţional
6. Evoluţia căutărilor în funcţie de capacitate - în Bucureşti

1. Ce tip de săli se caută (capacitate) - la nivel naţional
Atât în cazul anului 2010 cât și în cazul anului 2011 se observă un interes crescut față de sălile de conferințe cu o capacitate mai mică de 100 de locuri. Totuși, dacă în cazul căutărilor din 2010 balanța înclină mai ales pentru categoria 70 – 99 locuri, în 2011 balanța se înclină pentru categoria 10-49 locuri ceea ce denotă o restrângere a amplorii evenimentelor.
2. Ce tip de săli se caută (capacitate) - în Bucureşti
Cerințele organizatorilor de evenimente din București în 2011 se păstrează. Predilecția rămâne pentru sălile cu capacitate mică, în aceeași proporție ca la nivel național. În București, însă, sălile de capacitate medie au o mai mare căutare decât în restul țării.
3. Ce facilităţi se caută - la nivel naţional
Atunci când vorbim despre criteriile de căutare observăm că cel mai important criteriu este, cum e și firesc, capacitatea sălii. Însă trebuie să remarcăm că o mare parte dintre organizatorii de evenimente caută sălile de conferinţe pe care le pot vizualiza la 360 de grade, cu ajutorul IPIX Virtual Tour, direct pe website-ul www.conferinte360.ro. Ei doresc astfel să economisească timp şi să vadă rapid dacă şi cum pot personaliza sala de conferinţe găsită, astfel încât să corespundă nevoilor lor. 
Situația este asemănătoare cu 2010, doar că în 2011 tendința este de folosi mai puține criterii la căutare pentru a avea o varietate mai mare în procesul de selecție, de aceea criteriile capacitate maximă și Tur Virtual IPIX au crescut în detrimentul celorlalte tipuri de criterii.
4. Ce facilităţi se caută - în Bucureşti

În Bucureşti, cea  mai mare parte dintre organizatorii de evenimente care caută sălile de conferinţe pe www.conferinte360.ro le selectează în primul rând pe cele pe care le pot vizualiza la 360 de grade, cu ajutorul IPIX Virtual Tour. Ei doresc astfel să economisească timp şi să vadă rapid dacă şi cum pot personaliza sala de conferinţe găsită, în acord cu nevoilor lor.
Și în cazul capitalei, facilitățile cele mai căutate în 2010 sunt cele mai căutate și in 2011. Preferințele organizatorilor probează din nou că în București există deja un standard profesional respectat de majoritatea furnizorilor din piaţa care închiriază săli de conferinţe, din nou notorietatea locației nu este un factor decisiv.

5. Evoluţia căutărilor în funcţie de capacitate - la nivel naţional
La nivel național căutările lunare în funcție de capacitate reflectă media anuală, sălile din categoria 10 – 49 locuri sunt cele mai căutate. În primul trimestru al anului 2011 evoluția căutărilor este extrem de similară cu evoluția din 2010 însă pe parcursul anului tendințele se schimbă. Dacă în 2010, spre mijlocul și sfârșitul anului, cea mai căutată capacitate era 70 – 99 locuri, în 2011 aceasta rămâne 10 – 49 locuri. O altă diferență este creșterea cererilor pentru săli mai mari de 400 de locuri spre sfârșitul anului.
6. Evoluţia căutărilor în funcţie de capacitate - în Bucureşti
În ceea ce privește Bucureștiul, putem observa că în anul 2011 cresc căutările pentru sălile cu capacitate mai mare de 400 de locuri încă din al doilea trimestru al anului.

IMPORTANT

Daca ai vreo idee sau simți că putem interpreta datele generate de www.conferinte360.ro și într-un alt sens, mai apropiat interesului tău, nu ezita să ne scrii aici pe blog. Te asigurăm că vom analiza și pune în practică orice sugestie care poate fi de ajutor ție și colegilor de breasla.

Spor si inspirație... la 3600,
Gabriel Turicianu

Managing Director – IPIX Romania, operator al www.conferinte360.ro

joi, 26 ianuarie 2012

Programul care ştie cine şi unde este cazat: hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să furnizeze date despre turişti.

Doamna Udrea si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ne rezerva in 2012 o noua surpriza...care este posibil sa complice viata unora dintre hotelieri. Cum
ne-am obisnuit deja, din pacate, legea nu aduce niciun beneficiu ci doar impune conditii.

Hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Astfel, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice sunt obligaţi ca în termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului normativ să înscrie unitatea de cazare în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), conform instrucţiunilor din manualul postat pe pagina de internet a MDRT.
Ministerul va pune la dispoziţia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date în timp real referitoare la numărul turiştilor cazaţi atât în diferite zone turistice, cât şi în fiecare structură turistică de cazare.

Prin utilizarea aplicaţiei informatice vor putea fi realizate raportări în orice moment privind gradul de utilizare a capacităţii de cazare, atât la nivel individual, al fiecărei structuri de primire turistice în parte, cât şi la nivel regional sau naţional.

Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET vor putea fi sancţionate de către instituţiile îndrituite, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate economică, de către operatorii economici, se spune în nota de fundamentare.

"Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET vor putea fi sancţionate de către instituţiile îndrituite, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate economică, de către operatorii economici. De asemenea, persoanele care au săvârşit infracţiuni şi sunt urmărite naţional sau internaţional, sau cele cunoscute ca fiind traficanţi, proxeneţi, prostituate etc., care utilizează serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai uşor de către instituţiile abilitate, aplicaţia implementată prin acest act normativ permiţând acest lucru", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Operatorii hotelurilor şi ai pensiunilor sunt obligaţi să înregistreze turiştii cazaţi în sistemul SIET imediat după verificarea de către recepţioner a datelor înscrise în actul de identitate cu cele completate în fişa de anunţare a sosirii şi plecării.

Hotelierii sau administratorii pensiunilor sunt obligaţi să asigure, la sosirea turiştilor, completarea formularului "Fişa de anunţare a sosirii şi plecării", precum şi înregistrarea datelor acestora în SIET.
Completarea fişelor se face de către fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetăţenii români sunt buletinul, cartea de identitate sau paşaportul, carnetul de
marinar sau licenţa de zbor. Cetăţenii străini au nevoie de paşaport, carnet de identitate, legitimaţia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenţa de zbor, iar pentru
militarii în termen şi elevii instituţiilor militare de învăţământ sunt necesare buletinul, cartea de identitate sau, după caz, documentele de identitate militare.

Este interzisă cazarea oricărei persoane care nu prezintă un act de identitate.

Fişele de anunţare a sosirii şi plecării, completate şi semnate de turiştii cazaţi, se preiau, împreună cu actele de identitate, de către recepţioneri, care sunt obligaţi să confrunte datele din fişe cu cele din actul de identitate, să semneze fişele pentru confirmarea completării corecte a acestora şi să restituie imediat actele de identitate turiştilor. Fişele se grupează în ordine alfabetică şi rămân în cadrul structurii de primire turistică, la dispoziţia organelor de poliţie, cu termen de arhivare de trei ani.

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice şi personalul de la recepţie sunt obligaţi să informeze poliţia despre apariţia în unitatea turistică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni şi care au fost date în urmărire, precum şi a altor persoane cunoscute ca traficanţi, turbulenţi, prostituate, proxeneţi etc.

Totodată, spaţiul de cazare constituie reşedinţa temporară a turistului şi, în consecinţă, acest spaţiu este inviolabil, cu excepţia situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea şi bunurile turiştilor, precum şi baza materială a structurilor de primire turistice, iar controlul în spaţiul de cazare ocupat de turist este permis numai în condiţiile prevăzute de lege.

Pentru a se înscrie în sistem, proprietarul sau administratorul structurii de cazare va solicita personal autorităţii administraţiei publice centrale cu competenţe în domeniul turismului datele necesare pentru conectarea la SIET.

"Aceste date sunt personalizate pentru fiecare operator economic solicitant, proprietar sau administrator al structurii de primire turistică, şi sunt necesare accesării şi introducerii de date în SIET", se arată în proiectul de act normativ.

Pentru înregistrarea şi obţinerea datelor de conectare, proprietarul, administratorul sau persoana împuternicită de acesta depune personal la sediul MDRT o solicitare scrisă, în original, a operatorului economic, copia certificatului de clasificare şi a fişei anexă ale structurii de primire turistică şi copia actului de identitate al proprietarului, administratorului sau al persoanei împuternicite.

După analizarea documentelor depuse se va face înregistrarea în SIET a structurii de primire turistice respective, eliberându-i-se solicitantului, pe loc sau în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete, datele de conectare.

În termen de 60 de zile lucrătoare de la terminarea perioadei de înregistrare a unităţilor în SIET, operatorii economici sunt obligaţi să asigure conectarea la SIET şi să efectueze înregistrarea turiştilor. Hotelierii care desfăşoară activităţi de cazare fragmentat, pe perioada unui an calendaristic, sunt obligaţi să notifice în SIET data suspendării temporare a activităţii de cazare, respectiv a reluării activităţii, în ziua în care intervin aceste situaţii.

Dacă pe parcursul unei zile hoteliere, acelaşi spaţiu de cazare este ocupat succesiv de mai mulţi turişti, fiecare dintre aceştia va completa fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor şi va fi înregistrat în SIET.
În cazurile în care operatorii economici proprietari sau administratori ai structurii de primire turistice nu cazează pe parcursul unei zile nici un turist, aceştia au obligaţia înregistrării acestui fapt în SIET, la momentul încheierii zilei hoteliere.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la începutul lunii ianuarie că sistemul informatic de evidenţă a turiştilor la nivel naţional se află în teste şi va începe să funcţioneze din luna ianuarie.
"Este gata din luna decembrie, este în teste, şi urmează să îl anunţăm oficial şi să trecem la implementarea lui generalizată în luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenţă a turiştilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului", a spus Udrea.
Ea a adăugat că prin acest sistem se încearcă ţinerea unei evidenţe în timp real a turiştilor cazaţi în structurile de primire.

"Pe de o parte vom avea date statistice la minister, iar pe de altă parte vom putea combate fenomenul evaziunii fiscale. Parte din el, pentru că acest sistem se va implementa în structurile de cazare autorizate. Ne vom confrunta în continuare cu evaziunea fiscală în structurile de cazare neclasificate, nedeclarate, şi aici va trebui să găsim o soluţie la nivelul guvernului, pentru că ce ne împiedică în această situaţie este imposibilitatea de a intra pe o proprietate privată. Atât timp cât proprietarul structurii respective nu a declarat-o ca structură de cazare turistică, este considerată proprietate privată, poate fi declarat domiciliul persoanei respective şi atunci este imposibil să poţi să intri şi să verifici ce fel de activităţi se întâmplă în locaţia respectivă", a mai spus Udrea.

Sursa: Mediafax.ro